Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поднесе днес лично и искрено извинение“ на

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поднесе днес лично и искрено извинение“ на
Коментари Харесай

Мицотакис под обстрел заради снежната блокада на Атина

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сервира през днешния ден „ персонално и откровено опрощение “ на всички жители, блокирани по пътищата по време на бурята „ Елпида ” (от elpis-надежда), която вилнее от събота над южните гръцки острови в Средиземно и Егейско море и континентална Гърция.

Мицотакис свика изключително съвещание на кабинета, по време на което призна за неприятната организация на управляващите в отговор на рисковата метеорологична обстановка. Той обществено даде обещание следствие на Attiki Odos SA, виновна за неуспеха на снегопочистването и блокадата на околовръстния път на Атина. Премиерът разгласи, че хилядите водачи, попаднали в ледения капан на автомагистралата в понеделник, ще получат обезщетение от компанията. „ Отговорностите на концесионера са ясно написани в контракта. Начинът, по който той се оправи с последната снежна стихия, ще бъде деликатно разследван, според законите и изискванията в контракта ”, акцентира Мицотакис. Той даде обещание да изследва по какви аргументи трафикът по основни пътища в района на Атика е бил нарушен по време на виелицата.

Пътниците във влака по линията Атина-Солун, които също бяха блокирани във Фтиотис, заради мощния снеговалеж, също ще получат обезщетения. Кабинетът реши и да бъде създадено ново Министерство на климатичната рецесия и гражданската отбрана за по-добра съгласуваност сред страната, локалната власт и виновните ведомства. Междувременно основният изпълнителен шеф на Attiki Odos Василеос Халкиас подаде оставка във вторник. Това стана откакто в понеделник следобяд 5000 водачи бяха блокирани на околовръстния път Attiki Odos на Атина, някои повече от 20 часа, и се наложи огромна интервенция с доброволци от Червения кръст, армията и пожарната за освобождението им от ледения капан. Attiki Odos SA се извини на всички пострадали и даде обещание да предложи по 2000 евро обезщетение на всеки пострадал.

Мерките обаче не успокоиха главната съпротива СИРИЗА, която поиска оставка не единствено на Мицотакис поради несправянето с хаоса, породен от урагана „ Елпида ”, само че и на представителя на държавното управление Янис Иконому, на новоизбрания министър на климатичната рецесия и гражданската отбрана Христос Стилианидис, министъра на инфраструктурата и превоза Костас Караманлис, министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, министъра на публичния ред и отбраната на жителите Такис Теодорикакос и министъра на Макис Теодорикакос и Воридис. В послание към държавното управление СИРИЗА прикани целия кабинет да подаде оставка, „ с цел да може страната да диша още веднъж “.

В същото време Гръцката метеорологичната работа записва най-ниската температура тази заран. Тя е -18,1 ° C (-0,4 °F) и е измерена в Лефкохори, Фтиотида. От там оповестяват, че 288 метеорологични станции в Гърция са записали негативни минимални температури, от които 44 пункта са отбелязали температури под -10°C. Шест района на Гърция, в това число Атика, Виотия, Евия, Цикладските и Спорадските архипелази и Крит са под снежна обсада.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР